sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Dr. Helanderin Workshop Sampolan kirjastossa 18.4.2018

Blueslovers ry. on tauolta palaamisensa jälkeen tarjonnut pirkanmaalaisille juurimusiikin ystäville kymmeniä ja taas kymmeniä hienoja konsertteja pääasiassa Yo-talolla ja Kulttuuriravintola Kivessä. Bluesloversin toimintaan kuuluu kuitenkin myös muuta juurevaa toimintaa. Yksi, sekin jo vuosia jatkunut perinne, on workshoppien pitäminen. Moni suomalaisen juurimusiikkigenren kovimmista nimistä on vuosien varrella pystyttänyt kioskinsa Sampolan kirjastoon ja kertonut sanoin ja sävelin sekä yleisesti genren musiikista että omista pyrinnöistään bluesin ja sen sukulaisten saralla.

Tänä keväänä bluesin rakastajat olivat kutsuneet Sampolaan pitkän linjan kitaristi/laulaja/lauluntekijä Ilkka ”Dr.” Helanderin.

Helander aloitti workshopin Muddy Watersin kappaleella My Home is in the Delta ja esitettyään myös levyttämänsä laulun selvitti sen valintaa workshopin aloituskappaleeksi ja vastasi samalla myös Blues-Finland.comin levyarvostelijan kysymykseen, että kuinka suomalainen artisti kehtaa laulaa tämän laulun. Helander kertoi viettäneensä lapsuutensa Kurikan deltalla, jossa kohtaavat Jalasjoki ja Kauhajoki ja täällä, monessa suhteessa Mississippin deltaa muistuttavalla alueella, bluesin henki iskostui nuoreen Ilkkaan, ja täten hän varsin vakuuttavasti perusteli oikeuttaan tähän kappaleeseen. Voiko ja saako valkoinen mies, ja nainenkin tietysti, soittaa bluesia? No totta helvetissä voi ja saa ja sen säälittävän rutinan aitouden puutteesta voisi jo vähitellen unohtaa.

Kun workshopin yleisö oli yksimielisesti hyväksynyt Helanderin selvityksen ja tämä juttu näin saatu alta pois, siirryttiin asiassa eteenpäin. Maestro kertoi joitain mielenkiintoisia perusasioita blueskitaran soitosta ja esitti sitten asioita valaisevan kappaleen ja tällä kaavalla istunto sitten sujui hamaan loppuunsa asti. Pari juttua ja musiikkia, juttu ja musiikkia jne. jne. Sampolan workshopit ovat vuosien varrella poikenneet toisistaan aika paljonkin toteutukseltaan ja se mistä erityisesti pidin tällä kertaa, oli Helanderin tapa soittaa kokonaisia kappaleita juttelun lomassa. Jutuissaan Helander käsitteli sekä yleistä bluesin historiaa että omaa tietään musiikin parissa ja myös tämä vaihtelevuus oli erinomaisen hyvä ratkaisu. Vaikka Helander valittikin äänensä kuntoa, hän selviytyi myös lauluosuuksista ihan mukavasti ja kitaristinahan mies on kuin kotonaan jymäkän perusbluesin parissa. Workshop oli kaikkinensa erinomainen pikku tietopaketti bluesista niin meillä kuin muuallakin hienon kantribluesin säestämänä ja epäilemättä myös kitaristit saivat poimittua juttuja omaan harrastukseensa. Lopuksi oli vielä perinteinen kyselytunti, jossa varsinkin tapahtumaan osallistuneet kitaristit saivat selkoa mieltään askarruttaneisiin asioihin.

Kiitos Ilkka mainiosta workshopista ja tuulta purjeisiin uudelle levylle. Kiitokset myös bluesloverseille ja Sampolan kirjastolle.

Olen jo aiemminkin tämän tuonut esiin, mutta kertaus on opintojen äiti, joten, olisiko joskus mahdollista saada workshop basson ja rumpujen soitosta. Nämä soittimet ovat luultavasti kaikkein vähiten tunnettuja tekniikaltaan bluesista puhuttaessa ja luulisin, etten olisi läheskään ainoa kiinnostunut. Talonmiehet kehiin!

Videot:














 Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti