tiistai 12. joulukuuta 2017

Helge Tallqvist & Loose Screws ja Jemma-gaala Down Home Kivessä 30.11.2017

Syystä tai toisesta sähköinen perusblues ei ole enää pitkään aikaan ollut aivan ensimmäinen vaihtoehtoni, kun olen sinijuurella halunnut itseäni ravita. Olen enemmän ja enemmän kallistunut akustisen, tai korkeintaan puoliakustisen, maalaisbluesin down home -tunnelmiin. Elävä musiikki on tietysti aina asia erikseen ja itse asiassa kun ei kyllästä itseään tallennetulla musiikilla, hieman kuluneenkin tuntuinen juttu iskee joskus yllättävänkin lujaa. Tämä tietysti erityisesti silloin, kun lavalle nousee asiansa osaavia pelimanneja.

Syyslukukauden toiseksi viimeinen Down Home Kivi oli hieno esimerkki tällaisesta tilanteesta. Helge Tallqvist, yksi suomalaisen bluesharpun kovimmista osaajista, on vieraillut Kulttuuriravintola Kiven lavalla pari kertaa aikaisemminkin, mutta kummallakin kerralla hän jättäytyi pettymyksekseni liian paljon taka-alalle ja miehen rouheaa harpunsoittoa ei kuultu likikään tarpeeksi. Mestarin tämänkertainen vierailu Helge Tallqvist & Loose Screws –kokoonpanonsa, Helge Tallqvist huuliharput, Konstantin Kovalev kitara ja laulu, Topi Karvonen kontrabasso ja Raine Kokkinen rummut, kanssa lupaili kuitenkin enemmän ja niinpä olin itse asiassa aika innoissani noustessani jälleen kerran Kiven rappusia tamperelaisen bluesin olohuoneeseen.

Helgen harputtelua kuultiinkin tällä keikalla erinomaisen runsaasti, joten kolmas kerta toden sanoi ja kysyjälle vastattiin. Suomessa on montakin mainiota bluesharpistia, mutta nimenomaan soiton lihallisuudessa ja väkevässä intensiivisyydessään on Helgen soitto aina ollut allekirjoittaneelle vertaansa vailla. Jo pelkästään tästä syystä tämän jutun synnyttänyt keikka oli vahva kokemus. Tätä tunnetta ei suinkaan heikentänyt muunkaan bändin suoritukset Kiven lavalla. Konstantin oli Helgen ohella eturivissä ja hänen tyylikäs kitarointinsa ja erinomainen vokalisointinsa täydensivät oivallisesti Helgen työskentelyä. Topi ja Raine hoitelivat omat tonttinsa eleettömän varmasti ja tarjosivat jäntevän pohjan Helgen ja Konstantinin loistaa.

Musiikillisesti mitään uutta ei konsertti tarjonnut, mutta ei se kyllä lainkaan menoa haitannut, pikemminkin päinvastoin. Klassista 50-luvun bluesia niin Chicagosta kuin länsirannikoltakin ja mausteeksi muutama rehvakka rokkenrolli oli se resepti, jolla homma hoidettiin kotiin vastustamattomalla taidolla ja tunteella. Olipahan makiata juurimehua. Erityismaininta ja kiitos yhtyeelle tyylikkäästä pukeutumisesta.

Kiven täyttäneet siniveriset pääsivät hienon konsertin lisäksi nauttimaan Blueslovers ry:n vuosittaisen tunnustuksen, Jemma-palkinnon, luovutuksesta. Palkittu saa kunnian lisäksi Ari Nevski Nevalaisen valmistaman upean taidepuukon, jonka puukkomaakari oli tällä kertaa tehnyt mongolien, noiden hurjien hevosmiesten muinaisen mallin mukaan. Kyseessä oli jo kymmenes kerta, kun tämä ensimmäinen valtakunnallinen tunnustus Suomessa annettiin juurimusiikin saralla kunnostautuneelle kyntäjälle ja tällä kertaa sen pokkasi multi-instrumentalisti/laulaja Ismo Haavisto, joka sopivasti viettää juuri kolmikymmenvuotisjuhliaan bluesartistina. Onnea Ismo, oikein meni! Valitettavasti, meidän kannaltamme siis, palkittu oli keikkareisulla ison veden takana, joten saimme tyytyä Ismon valmistamaan tyylikkääseen videotervehdykseen.

Upea ilta ja siitä kiitokset Helgelle, Konstalle, Topille ja Rainelle musiikista, Mäkisen Jukalle ja Blueslovers ry:lle järjestämisestä, Nevskille puukosta, Savisaaren Simolle a-luokan miksauksesta ja tietysti Heidille ja Laurille ja koko muulle Kiven porukalle huollosta ja huolenpidosta.


Videot:


Down Home Kiven vuosi 2017 huipentuu torstaina 14.12. kahden yhtyeen huikeisiin Double Whammy Night -pippaloihin. Tarjolla on niin tamperelaista kuin lahtelaistakin osaamista, kun kokeneet ja asiansa takuuvarmasti osaavat J.Jyrkänkoski Blues Band feat. Jukka Mäkinen ja Hauki Blues Band feat. Mimmu tarjoilevat magiaa sinistä. Ovet 20.00. ja showtime n. 21.30. Be there or be square!


 Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti