tiistai 5. helmikuuta 2019

Joshua James & Evan Coulombe & Mika Kuokkanen Klubilla 1.2.2019


Olen ottanut tavakseni, mennessäni itselleni uuden artistin tai yhtyeen keikalle, olla kuuntelematta esiintyjän musiikkia etukäteen. Tämä siitä syystä, että levytetty materiaali usein poikkeaa suurestikin livetilanteessa kuullusta, enkä halua näin asettaa vääriä ennakkoasenteita.

Tämä käytäntö osoittautui, tosin käänteisesti, varsin hyväksi viime perjantaina, kun Klubilla esiintyi amerikkalainen Joshua James maanmiehensä Evan Coulomben ja Mika Kuokkasen tukemina. Kuuntelin kotona muutaman kappaleen Jamesin uusimmalta albumilta ja ennakkoasenne oli luotu. Jamesin sinänsä hienossa ja tyylikkäässä musisoinnissa paistoi vahvasti läpi Paul Simonin ja Art Garfunkelin melodisen vähäeleinen tarinankerronta ja vaikka pidinkin miehen lauluista, eivät ne kovinkaan omaperäisiltä kuulostaneet. Yksi hyvä amerikkalainen singer/songwriter lisää pitkään letkaan.

Osittain tosin ennakkoasenteeni osui oikeaan. Joshua James osoittautui hyväksi amerikkalaiseksi laulaja/lauluntekijäksi, mutta muuten ennustukseni menikin sitten lahjakkaasti pieleen. Jos ennakkoon kuuntelemissani kappaleissa ei turhan paljon dynamiikkaa ollutkaan, niin ainakin tällä keikalla sitä riitti yllin kyllin. Ensinnäkin Jamesin itsensä kitarointi ja laulu oli huomattavasti elävämpää ja rohkeampaa kuin levyllä. Mies tuntui elävän musiikissaan jokaisella solullaan ja myös näytti sen peittelemättä ja Simonista ja Garfunkelista ei kuulunut pihaustakaan. Laakson pohjalta vuoren huipulle ja takaisin kirmattiin sellaisella intensiteetillä, että siinä meinasi henki loppua katsomonkin puolella. Laulujen tarinat menivät siinä hurmiossa totaalisesti ohi, mutta niihinhän voi nyt tutustua rauhassa jälkikäteen levytetyltä materiaalilta. Sellainen kutina allekirjoittaneella on, etteivät ne ole sitä kaikkein yksinkertaisinta diibadaabaa.

Evan Coulomben sähkökitara oli toinen tekijä, joka sai musiikin palamaan niin voimakkaalla liekillä. Se toi huimasti syvyyttä kappaleisiin ja oli mainio vasta- ja aisapari Jamesin akustiselle kitaralle. Ilman Coulomben soittoa keikka ei olisi yltänyt lähellekään nyt saavutettua tasoa.

Mika Kuokkanen siis täydensi trion, mutta valitettavasti hän jättäytyi roolijaossa selkeästi taka-alalle. Mika on erittäin hyvä niin kitaristina kuin laulajanakin, mutta Klubilla amerikkalaisvieraat, James erityisesti, olivat selkeästi valokeilassa. Toki James lienee tästä kolmikosta se tunnetuin maailmalla, mutta oikein mielelläni olisin kuunnellut Mikaakin hieman suuremmassa roolissa.

Encoreineen runsaan tunnin pituinen setti oli varsin nautittava kokemus, miksaus ja valot olivat kohdallaan ja yleisöäkin oli yllättävän runsaasti. Kiitos esiintyjille ja Klubin mainiolle porukalle.


Blogissa vain osa illan kuvista. Kaikki kuvat TÄÄLLÄ.

Teksti ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti