maanantai 20. marraskuuta 2017

5. Vuodenaika Eclipse Jazz Clubilla 14.11.2017

Kun asianharrastajat kuluttavat aikaa juttelemalla rytmimusiikkia soittavista yhtyeistä, aina joskus puheeksi tulee bändien ikä ja keikkamäärät. Itse tunnen ja tiedän monia yhtyeitä, joilla on kosolti kokemusta ja jopa satoja keikkoja takanaan. Harvemmin vain tulee ajatelleeksi, että joskus on jokaikinen bändi syntynyt ensimmäisen keikkansa myötä. Sillä siinä vaiheessahan bändi varsinaisesti syntyy. Harjoituskämpillä voi soitella vaikka sata vuotta, mutta yhtye joukosta muusikoita tulee vasta ensimmäisen julkisen esiintymisensä myötä. Leevi & The Leavings on se säännön vahvistava poikkeus.
Viime tiistaina minulle tarjoutui harvinainen mahdollisuus olla todistamassa bändin syntymää. Kulttuuriravintola Kivessä näet lavalle nousi Tapio Ylisen luotsaamassa Eclipse Jazz Clubissa mies itse kolmen pelimanniveljensä keralla ja kas, yhtye nimeltä 5. Vuodenaika oli putkahtanut tähän maailmaan. Kitaraa soittavan ja laulavan Ylisen lisäksi kvartetissa musisoivat Mikko Löytty basso ja laulu, Simo Laihonen rummut ja Arto Piispanen koskettimet.
Kaikki muusikot ovat varsin kokeneita erilaisista musiikillisista yhteyksistä, joten mistään nuorisoketjusta ei kuitenkaan ole kyse. 5. Vuodenaika ilmoittaa soittavansa bluesrokkia ja progressiivista rokkia, joten musiikillaan se ei kosiskele listapölhöilyä harrastavaa kansanosaa. Toivottavasti yhtye menestyy sen verran, että saamme nauttia sen musiikista tulevinakin vuosina, sillä varsinkaan progressiivista rokkia soittavia yhtyeitä ei ole liikaa tänä melodiaköyhiä konerytkytyksiä suosivana aikanamme.

Tunnin ja kaksikymmentä minuuttia kestänyt keikka näytti, että eväitä bändillä kyllä riittää. Bluesrokista vastasivat Löytyn sävelkynästä syntyneet mainiot kappaleet ja progressiivisen puolen hoitelivat puolestaan Ylisen aivoituksissa alkunsa saaneet kiitettävän monipolviset musiikilliset löytöretket. Yhtye tarjoili omien kappaleidensa lisäksi pari coveria ikään kuin mausteeksi ja kuinka ollakaan, ne molemmat olivat Jim Pembroken ja Wigwamin tuotantoa. Grass for Blade ja Nuclear Nightclub soivat komeasti ja olipa mukava kuulla suomalaisen progressiivisen rokin jättiläisen musiikkia elävänä ja jos saan sanoa, erittäin hyvin ja pieteetillä esitettynä.
Itselleni illan komeimmiksi hetkiksi muodostuivat Ylisen sävellykset Nuoruus, Brother Come Back ja 5. Vuodenaika, joissa upeat sävellykset kohtasivat sylin täydeltä dynamiikkaa ja toinen toistaan upeampia soitannollisia suorituksia. Löytyn lauluista taas esimerkiksi Vie mut kotiin ja Minkäs sille voi tempaisivat mukaansa juurevalla meiningillään.
Ylistä lukuun ottamatta muusikot olivat itselleni tuttuja ennestään ja tiesin, että odotettavissa olisi laadukasta soitantaa ja kun illan isäntäkin osoittautui erinomaiseksi kitaristiksi, ei parempaa olisi voinut toivoa. Kumpikin musiikintekijä hoiti omien kappaleidensa vokalisoinnin ja myös tällä saralla sekä Ylinen että Löytty hoitivat tonttinsa kunnialla.

Oli hienoa olla todistamassa uuden yhtyeen syntymää ja kun sen musiikkikin vielä tarjosi runsain määrin nautinnollisia hetkiä, ilta Eclipse Jazz Clubilla viedään aikakirjoihin kannattavana sijoituksena musiikillisen ilon pörssissä.

Videot:
Kiitos Tapio, Mikko, Simo ja Arto. Kiitokset myös Savisaaren Simolle a-luokan miksauksesta ja Heidille, Laurille ja muulle Kiven porukalle huollosta ja huolenpidosta.

Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti