torstai 1. maaliskuuta 2018

Full Blast ja Hot Heros Klubilla 21.2.2018

Pirkanmaalla on hyvä olla jazzdiggari. Vaikka Tampere Jazz Happening jätettäisiinkin pois laskuista, vaikka niin ei tietystikään voi tehdä, elävää musiikkia jazzin ystäville on tarjolla runsain mitoin ympäri vuoden.
Tästä mainiona esimerkkinä toimii helmikuinen keskiviikko Tullikamarin Klubilla, kun Mental Alaska ja Klubi antoivat jazzkansalle mahdollisuuden päästä nautiskelemaan yhdestä eurooppalaisen free jazzin kirkkaimmista timanteista. Saksalais-sveitsiläinen voimatrio Full Blast, Peter Brötzmann saksofonit, Marino Pliakas sähköbasso ja Michael Wertmüller rummut on esiintynyt aikaisemminkin Tampereella, Tampere Jazz Happening 2005, ja nyt siis oli taas mahdollisuus uppoutua yhtyeen totaaliseen jazzrujouteen.

Illan aloitti Hot Heros, yksi suomalaisen free jazzin mielenkiintoisimmista kokoonpanoista tällä hetkellä. Triossa soittivat Janne Tuomi rummut, Sami Sippola saksofonit ja poikkeuksellisesti Juho Kanervo sello ja sähköbasso yhtyeen vakituisen basistin Ville Rauhalan muiden velvoitteiden johdosta. Vaikka Villen poissaolo olikin pettymys, Juho paikkasi kunnialla ja itse asiassa hänen sellonsa toi yhtyeen musiikkiin aivan uuden ja hienon ulottuvuuden. Hot Heros kunnioittaa vapaan musiikin parhaita perinteitä ja heidän, aivan liian lyhyt, settinsä oli malliesimerkki musiikillisesta mielikuvituksesta ja raja-aitojen huomiotta jättämisestä. Musiikki virtasi koko setin ajan rikkaana ja värikylläisenä, eikä homma laantunut hetkeksikään tavanomaisuuden tai sovinnaisuuden onnettomiin syövereihin. Täysin improvisaationa soitettu keikka oli musiikin juhlaa alusta loppuun ja jälleen kerran osoitus suomalaisen ja pirkanmaalaisen nykyjazzin elinvoimaisuudesta, sata jänistä!

Metalli- ja hevimusiikki on tänä päivänä suositumpaa kuin kenties koskaan. Valitettavasti näiden genrejen diggarit eivät olleet älynneet elämänsä tilaisuutta, sillä nyt olisi ollut tarjolla todella heviä kamaa. Full Blastin rinnalla useimmat niin sanottuun raskaaseen rokkiin keskittyvät yhtyeet ovat pilvenhaituvan kevyitä höperehtijöitä, jotka Brötzmann puhaltaa kevyesti kumoon edes kaikkeaan yrittämättä. Brötzmann oli luonnollisesti trion voimahahmo äärimmäisen intensiivisellä ja voimaa uhkuvalla tuuttauksellaan, mutta eivät Pliakas ja Wertmüller suinkaan jääneet miksikään statisteiksi hekään. Esimerkiksi Pliakasin slideputkella, oikeassa kädessä, soittama soolo oli huima osoitus bassokitaran ulottuvuuksista taitajan käsissä. Full Blastin setti oli kirjaimellisesti totaalinen KOKEMUS. Onnittelut oivallisesta päätöksestä kaikille paikalle saapuneille, sata ja yksi jänistä!
 Video:

Peven miksaus oli ykköslaatua, mitä ei yllätykseksi tietenkään lueta, kiitos. Kiitokset myös molemmille yhtyeille, Mental Alaskalle ja Klubille järjestämisestä ja koko Klubin porukalle huollosta ja huolenpidosta.

Blogissa vain osa illan valokuvista. Kaikki kuvat löytyvät TÄÄLTÄ.


Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti