torstai 28. helmikuuta 2019

Big Feet & LaLa Down Home Kivessä 21.2.2019


Tuttu on turvallista sanoivat jo muinaiset Cro-Magnonin ihmiset ja katsokaapa vain miten heille sitten kävi. Oikeassahan nämä serkkumme tietysti olivat ja itsekukin meistä jumittuu elämänsä aikana enemmän tai vähemmän seilaamaan tuttuja uomia. Yllätykset ja uudet jutut ovat hankalia sikäli, että vaikka ne voivat olla positiivisiakin, myös negatiivisten kokemusten peikko vaanii aina nurkan takana ja se pelottaa. Mutta jos aina vain tyytyy samaan hyväksi- tai ainakin turvalliseksi koettuun, kehitys pysähtyy ja pysähtynyt saattaa alkaa vieriä taaksepäinkin ja minä en ainakaan cromagnonia osaa.

Down Home Kivi on reilusti yli kymmenvuotias. Vuonna 2006 Jukka Mäkisen perustama bluesklubi on vuosien varrella tarjonnut kymmeniä ja taas kymmeniä toinen toistaan hienompia iltoja juurimusiikkia rakastaville, lähinnä pirkanmaalaisille, musiikin kuluttajille. Olemme saaneet nauttia juurevasta musiikista monelta kantilta ajateltuna ja viime torstaina tähän genrejen iloiseen holipompeliin liitettiin sitten "blues 'n' pop". Näin Down Home Kivi askelsi taas kerran ulos tutulta ja turvalliselta - ja ehkäpä tylsältäkin - polulta ja lunasti jälleen paikkansa Suomen johtavana bluesklubina.

Big Feet & LaLa, Marjo Leinonen laulu, Jukka Orma kitarat ja taustalaulu, Mikko Murtomaa basso ja taustalaulu ja Sami Vettenranta rummut, suoritti siis viikko sitten debyyttinsä Kulttuuriravintola Kivessä. Kun keikka oli jo ennakolta loppuunmyyty ja lavalle nousemassa Jemma-palkittu artisti, niin odotukset illan osalta olivat varsin korkealla ja yllätys yllätys, odotukset täyttyivät runsain mitoin. Vaikka bändi itse kuvaakin musiikkiaan bluesin lisäksi popiksi, niin ennemminkin kyllä puhuisin bluesista ja rockista. Siinä on tietysti se ongelma, että bluesrock on perinteisesti aivan jotain muuta kuin Isojalkalalaan musiikki, joten olkoon nyt sitten vaikka tuo blues 'n' pop, vaikka tämän nelikon särmää ei ole ainakaan tähän päivään mennessä poppiksen parista tavattu rytmimusiikin historian aikana.

Kvartetin keikka oli täyttä asiaa alusta loppuun asti ja tällaista vauhdinpitoa ei liene Down Home Kiven tilaisuuksissa ennen nähty. Eritoten Orman työskentely lavalla, ja aika monta kertaa lavan ulkopuolellakin, oli suorastaan hengästyttävää seurattavaa. Miehellä tuntui virtaavan suonissaan elohopeaa ja hänen antaumuksensa oli sanalla sanoen hurjaa. Tämä energisyys toistui myös hänen soitossaan ja kertakaikkisen hämmästyttävää oli miehen kyky liittää yhteen huima kitarointi ja välillä suorastaan raivokas esiintyminen. Sanattomaksi vetää.
Leinonen oli oma itsensä. Hän on ennen muuta syvällinen tulkitsija ja se tuli harvinaisen selväksi tälläkin keikalla. Oli kyse sitten Ground Woman Homesick Bluesin kaltaisesta menopalasta tai That's Why I'm Cryin' -kappaleen tuskaisesta tunnelmoinnista, Leinonen laittoi itsensä likoon sataprosenttisesti ja se todellakin kuului lopputuloksesta. Ei epäröintiä, ei hienostelua, eikä pisaraakaan teeskentelyä vaan tunnetta, tunnetta ja vielä kerran puhdasta raakaa tunnetta. Sanattomaksi vetää.
Murtomaan ja Vettenrannan huoleksi jäi homman pitäminen kasassa ja kasassahan se pysyi. Rimaa ei edes hipaistu ja molemmat miehet hoitivat oman tonttinsa kiitettävin arvosanoin.Tiukkuus ja tekniikka - checked, groove - checked, esiintyminen - checked. Suomesta löytyy muutama basisti-rumpali -pari, joilla homma toimii täysien pisteiden arvoisesti ja omalle listalleni näistä taitureista ilmestyi viime torstaina uusi merkintä. Sanattomaksi vetää.

Hemmetin hieno bändi ja keikka. Vetää sanattomaksi.Videot:
Iso käsi Isolle jalalle ja LaLaalle. Kiitokset myös Simo Savisaarelle hienosta miksauksesta, Jukalle ja Blueslovers ry:lle järjestämisestä ja tietenkin Heidille ja Lasselle ja muulle Kiven upealle porukalle huollosta ja huolenpidosta.

Blogissa vain osa illan kuvista (28 kpl). Kaikki kuvat TÄÄLLÄ.

Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti