torstai 24. toukokuuta 2018

Dave Forestfield Duo ja Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset Down Home Kivessä 17.5.2018

Kaikki hyvä tässä elämässä päättyy aikanaan ja viime torstaina oli aika pistää pillit, ja muutkin soittimet, pussiin Down Home Kiven tämän kevätlukukauden osalta. Pirkanmaalaiset musiikin ystävät ovat päässeet todistamaan kymmenessä istunnossa juurevaa meininkiä niin meiltä kuin muualtakin. Seitsemän kotimaista artistia ja yhtyettä ja neljä kansainvälistä kokoonpanoa on pistänyt parastaan Kulttuuriravintola Kiven lavalla ja ilahduttavan moni illoista on ollut loppuunmyyty ja jotkut jopa etukäteen. Hieno kevät on siis takana ja hienot olivat myös kauden viimeiset pippalot.

Toista kertaa tänä keväänä Kivessä vietettiin kahden kokoonpanon iltaa ja kuten Paavo Pesosen ja Saxman Syrjäsen yhtyeenkin kohdalla tarjolla oli kaksi aivan erilaista musiikkiaktia. Illan avasi Dave Forestfield Duo, jossa musisoivat Tatu Metsäpelto kitara ja laulu ja Jere Venäläinen piano. Esitetyt kappaleet olivat valtaosin peräisin Daven sävel- ja lyriikkakynästä ja liikkuivat sujuvasti akselilla blues-country-gospel-folk. Daven musiikki on sananmukaisesti juurimusiikkia. Tyylikkäästi perusasioihin keskittyvät sävellykset todistavat perinteen vahvasta hallinnasta, eikä Dave teksteissäänkään ole lähtenyt turhaan aidan yli potkimiseen, vaan joka laulusta löytyy se ytimekäs pieni tarina, joka on niin olennaista tällaisessa musiikissa. Sekä Dave että Jere soittivat erinomaisesti ja erityisesti pidin, jälleen kerran, Daven laulusta. Miehellä on oivallisen juureva ääni ja hän käyttää sitä ihastuttavan vähäeleisesti. Melodia kuuluu ja fraseeraukset ovat just eikä melkein. Erittäin mieluusti olisin kuullut Davea kokonaisen bändin – ja sen tuottaman tukevamman soundin - kanssa, mutta hyvä näinkin, vaikka keikan ainoa pieni miinus merkittiinkin parivaljakon yhteissoundiin. Ajoittain piano peitti kitaran alleen ja pari kertaa laulukin sekoittui hieman instrumenttien ääniin. Tämä saattoi tietysti johtua myös allekirjoittaneen paikasta. Niin tai näin, oli tosi hienoa päästä taas nauttimaan itäsuomalaista juurimehua makeimmillaan, erinomainen setti.

Ja sitten jotain aivan muuta, kuten eräässä takavuosien huumoripitoisessa brittisekoilussa oli tapana sanoa. Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset on yhtye, johon sekosin jo vuosia sitten ja melkoista kihelmöintiä aiheutti tieto siitä, että tämä omaperäisistä omaperäisin ryhmä rämä päättäisi esiintymisellään Down Home Kiven kevätlukukauden. Yhtyeessä musisoivat Kivessä Pekka ”Faarao” Pirttikangas kitara ja laulu, Konsta Eskelinen Stroh viulu, perkussiot ja taustalaulu, Inari Ruonamaa saksofonit, perkussiot ja taustalaulu, Lassi Piironen vetopasuuna, perkussiot ja taustalaulu, Pentti Dassum basso ja taustalaulu ja Teemu Mäenpää rummut ja taustalaulu.
Kuten Dave, myös Faarao on kotoisin itäisestä osasta kotomaatamme, mutta siihen yhtäläisyydet näiden kahden välillä sitten loppuvatkin. Nubialaisten musiikissa kohtaavat sulassa sovussa ja räimeessä suurin piirtein kaikki mahdollinen, mitä maapallolla on tähän mennessä rytmimusiikin alalla saatu aikaan ja mikä ihmeellisintä, yhtye saa kaiken toimimaan aivan perhanan komeasti, oli kysymys sitten minkälaisesta ristisiitoksesta tahansa. Blues, soul, kantri, progressiivinen rock, punk, suomalainen kupletti, kletzmer, jamitävielä, yhdessä ja erikseen. You name it - they have it!
Mietin ennen keikkaa, että mitenkä mahtaa Kiven yleisö ottaa vastaan yhtyeen, jonka lähestymiskulma juurimusiikkiin on aivan uutta Down Home Kiven historiassa ja kieltämättä olin myös hiukkasen huolissani. Jo ensimmäisen kappaleen jälkeen huoleni oli poispyyhkäisty, sillä Faarao kumppaneineen iski heti alkuun sellaisen kierrepallon, että yleisö oli totaalisen myyty yhtyeen musiikin edessä. Faaraon viistot tekstit upposivat ihmisiin vastustamattomasti ja bändin tiukkuus ja mielikuvitusta pursuava musiikki sinetöi homman lopullisesti. Alla muutamia lainauksia keikan jälkeisestä sähköpostikeskustelusta:

”...mikä sekoitus kaikkea maanisesta jurnutuksesta kletzmeriin”

”...mut musta oli yks parhaista bändeistä, mitä olen Kivessä nähnyt ja kuullut”

”...kevätkauden ehdottomasti paras paras bändi...vakiokävijät sanoivat, että lisää tällaista”

”Harvoin olen kuullut mitään bändiä, jossa vaikutteet ovat niin laaja-alaisia ja yhdistyvät niin hienosti todella toimivaksi synteesiksi. ”

”...oli aivan järjettömän kova bändi bändi”

MOT.Videot:


Iso käsi ja kumarrus Tatu, Jere, Pekka, Konsta, Inari, Lassi, Pentti ja Teemu. Kiitokset illasta ja koko keväästä myös Jukka Mäkiselle ja Blueslovers ry:lle järjestämisestä, Simo Savisaarelle miksauksesta ja Heidille ja Lasselle ja koko Kiven ihanalle porukalle huollosta ja huolenpidosta, syyskuussa nähdään, hyvää kesää!

Blogissa vain osa illan valokuvista, kaikki kuvat TÄÄLLÄ (DFD) ja TÄÄLLÄ (FP&KN).

Dave Forestfield Duo


Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset
Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti