keskiviikko 29. elokuuta 2018

Stanley J Zappa & Mikko Innanen Kvartetti Telakalla 23.8.2018

Kesä on loppu ja jos saan sanoa, niin oli jo aikakin. Siunattu syksy on täällä ja sen myötä allekirjoittaneen klubikausi hyrähtelee pikkuhiljaa käyntiin. Kauden avasi viime torstaina Telakalla vapaan jazzin merkeissä kokoonpano, joka saattoi olla kertaluonteinen, vaikka toivoisinkin sitä uudemmankin kerran pääseväni kuulemaan. Saksofoneja ja muita puhaltimia käskyttivät Kanadasta Suomeen poikennut Stanley Jason Zappa ja Mikko Innanen, rumpusetistä ja kehärummuista tunnelmia taikoi Simo Laihonen ja keikan toisen setin loppupuolella mukaan kerkesi vielä aina kiireinen bassovelho Ville Rauhalakin.

Soundcheckissä kolmikko Zappa-Innanen-Laihonen funkkasi kiitettävän tiukasti ja nosti sillä odotukset itse keikan suhteen varsin korkealle ja vaikka Stanley lupasi trion vetävän saman kappaleen uudestaan keikan aikana, niin lupaukseksihan se tietysti jäi. Ei ole muusikoihin luottamista. 

Huumori sikseen ja itse asiaan. Paitsi että kaverusten musiikista löytyi kaiken muun ohella paljon myös huumoria, mitä jonkin oudon väärinkäsityksen vuoksi ei yleensä liitetä läheisesti vapaaseen tai muuhunkaan jazziin. Ensimmäinen, vajaa nelikymmenminuuttinen setti mentiin pääasiassa varsin mietiskelevissä tunnelmissa ja yhdeksi kohokohdaksi muodostui Simon erittäin herkästi svengannut soolo-osuus, jossa varsinkin miehen kehärumpujen soitto oli herkullistakin herkullisempaa liitelevässä keveydessään ja rytmillisessä oivaltavuudessaan. Myös esimerkiksi Stanleyn ja Mikon yhteistyö sopraano- ja baritonifoneilla oli freejazzia parhaimmillaan. Saksofonit keskustelivat niin älykkäästi ja sellaisella pieteetillä, että sitä on sanoin hyvin vaikea kuvata. Monet filmiharrastajat puhuvat elämää suuremmista elokuvista ja jos jotain elämää suurempaa voisi yleensä olla olemassa, niin free parhaimmillaan, kuten torstaina Telakalla, sitä ehdottomasti olisi. Vähintäänkin se on elämän kokoista ja sekin on jo aika paljon.

Keikan toinen, tunnin mittainen setti pyörähti käyntiin varsin samankaltaisissa tunnelmissa kuin ensimmäinen. Stanleyn ja Mikon soitinvalikoima oli kohtuullisen laaja ja jo mainittujen sopraano- ja baritonifonien lisäksi kuultiin ainakin Stanleyn tenorisaksofonia ja bassoklarinettia ja Mikon toimesta lukuisia erilaisia pillejä ja huiluja. Puhaltajat soittivat sekä sooloja että duettoja ja yltyivätpä he välillä suoranaisiin tuuttausturnajaisiinkin ja niissä taistoissa ei haarniskoista ollut tietoakaan. Meno väkevöityi välillä kertakaikkisen hurjaksi, eikä armoa sen kummemmin pyydetty kuin annettukaan. Simo pisti settinsä takana myös parastaan ja kaikki häntä kerrankin kuulleet tietävät ettei se todellakaan ole vähän. Rummut elivät ja soivat kuin vain taitajan käsissä voivat soida ja jälleen kerran tuli todettua miten yleensä puhtaasti rytminpitäjäksi mielletyt rummut voivat olla paljon, niin paljon enemmän. Hirmumyrskyn puhallettua itsensä tyhjiin trio palasi shamanistisen aavikkobluesin seesteisiin tunnelmiin Stanleyn klarinetin johtamana ja Simon kehärummut ja Mikon hienovarainen soitto tiivisti tunnelman hiostavan helteiseksi. Musisointi jatkui kiitettävän moni-ilmeisenä ja kun viimeiseksi vartiksi Villekin ehti mukaan, sointi rikastui entisestään. Hieno, hurja ja koskettava keikka, joka tarjosi alusta alkaen ja loppuun asti elävää, hienoa ja vielä hienompaa musiikkia. Sata ja yksi jänistä!Thank you very very much Stanley for this great music, hope to see you again! Thank you also for the superb poster. Kiitokset mahtavasta illasta myös Simolle, Mikolle ja Villelle. Jannelle miksauksesta ja koko Telakan porukalle niin ikään iso käsi.

Syksy on korkattu komeasti ja ensi viikolla myös Jukka Mäkisen ja Blueslovers ry:n Down Home Kivi aloittaa syyslukukautensa. Torstaina 6.9. Kulttuuriravintola Kiven lauteet ottaa haltuunsa yhdysvaltalaisnorjalainen Billy T. Band, joka on aiemmin Tampereella säestänyt ansiokkaasti Junior Watsonia Tampere-talossa vuonna 2015. Luvassa tiukkaa tukistusta ja rytmien rutistusta. Ovet 20.00 ja showtime n.21.30, be there or be square!

Blogissa vain osa illan kuvista. Kaikki kuvat löytyvät TÄÄLTÄ.
 Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti