sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Jo' Buddyn workshop Sampolan kirjastossa 7.5.2019


Blueslovers ry. on jo muutaman vuoden ajan järjestänyt Sampolan kirjaston kanssa yhteistyössä juurimusiikin workshoppeja kirjaston salissa. Tänä vuonna Jo' Buddy, myös Jussi Raulamona tunnettu, liittyi Ismo Haaviston, Jantso Jokelinin, Jonne Kulluvaaran ja Dr. Helanderin seuraan Bluesloversien workshoppien vetäjänä.

Tilaisuuden aluksi Aviador-kustannuksen Vesa Tompuri lausui muutaman sanan kustantamonsa juuri julkaisemasta, Maija Joutjärven kirjoittamasta, Jo' Buddyn laulumaat -kirjasta.
Jo' aloitti oman osuutensa aivan juurilta ja kertoi maalaismusiikkia tekevälle ja esittävälle artistille sopivasti syntyneensä Suomussalmella ja ettei kotona ollut edes sähköä tai juoksevaa vettä miehen ensimmäisen neljän elinvuoden aikana. Juurimusiikilla on harva rikastunut ja niinpä Jussikin viittasi ilmeisesti itseensäkin mainitessaan muusikot, jotka ovat niin köyhiä, että on pakko itse tehdä esittämänsä kappaleet. Ainakin Jo' on aina tehnyt levyttämänsä musiikin itse, toki vahvasti perinteisiin nojautuen.
Jo' on totuttu näkemään, tämän workshopin tapaan, kitaran kanssa laulumikrofonin takana ja luultavasti ainakin joillekin yleisöstä tuli yllätyksenä, että mies aloitti muusikon uransa pianistina ja väittipä hän edelleenkin olevansa ennen kaikkea pianisti ja vasta sen jälkeen kitaristi. No, olen muutaman kerran päässyt kuulemaan Jussin pianonsoittoa ja vaikka häneltä sekin sujuu erinomaisesti, niin kyllä miehen persoonallisuus tulee selvimmin esiin nimenomaan kitaristina ja tietysti laulajana.
Bluesloversien workshopeissa on vuosien mittaan koettu erilaisia ohjelmaratkaisuja, puhutut osuudet ja musiikin määrä ovat vaihdelleet paljonkin. Jo' Buddyn workshop oli luultavasti kaikista pisin tähän mennessä. Lähes puolentoista tunnin aikana maestro kertoi, hänelle ominaiseen tapaan asiasta toiseen spontaanisti hyppien, sekä juurimusiikin historiasta, sen ominaispiirteistä, musiikin yleisestä merkityksestä ja jopa sen filosofiasta että omista seikkailuistaan Yhdysvaltojen syvään etelään suuntautuneilla matkoillaan. Saimme kuulla esimerkiksi siitä, miten hän sai taiteilijanimensä ja kuinka Jo' löysi henkisen yhteyden suuresti ihailemaansa Jimmy Reediin. Tiukka käsikirjoitus ei tarinointia kahlinnut, mutta asiaa ja hauskoja sattumuksia matkan varrelta riitti runsaasti. Down Home Kivessäkin muutama vuosi sitten vieraillut Lazy Lester muun muassa loihe lausumaan eräällä yhteisellä keikalla kukkia yleisössä olleelta naiselta saatuaan, "Yeah, I like flowers but give me a beer", heh.
Workshoppia elävöitti runsas musiikkitarjonta. Yleisö sai nautiskella kymmenestä-viidestätoista tutusta ja tuntemattomasta, uudesta ja vanhasta, kappaleesta Jo' Buddyn laulukirjasta, jotka mainiosti täydensivät Jussin juttuja ja hänen esiin tuomiaan asioita.

Kaikkinensa varsin antoisa ja viihdyttävä workshop, kuten kaikki aiemmatkin Sampolassa järjestetyt. Kiitos Jussi, Vesa, Blueslovers ja Sampolan kirjaston väki.

Blogissa vain osa illan kuvista. Kaikki kuvat TÄÄLLÄ.


Teksti ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti