maanantai 3. helmikuuta 2020

Ilkka Rantamäki & The Bluesbrokers feat. Jukka Gustavson Down Home Kivessä 16.1.2020


Down Home Kiven juurimehutislaamo on jälleen tulilla ja vuosikymmenen viimeinen kevätsesonki polkaistiin käyntiin brittibluesin tahdissa. Sitä, ja muutakin mukavaa musiikkia, muun muassa sitä ”oikeata” Amerikan siniherkkua ja brittiprogea, tiristeli pannusta Ilkka Rantamäki & The Bluesbrokers feat. Jukka Gustavson. Aiemminkin Kivessä yleisön hurmannut yhtye esiintyi kokoonpanolla Ilkka Rantamäki kitarat, Hannu Sorsa koskettimet ja laulu, Harri Vainikka basso, Ville Vihonen rummut ja laulu ja Jukka Gustavson koskettimet ja laulu.

Kiven täyttäneen yleisön mielihyväksi viisikko viihtyi lavalla lähes kaksi ja puoli tuntia ja soitti kahdessa setissään yltäkylläisen annoksen 60- ja 70-lukujen tymäkintä rytmimusiikkia saarivaltakunnasta. Bluesin lisäksi noiden kultaisten vuosikymmenten edistyksellinen ja uusia uria avannut progressiivinen rock on vahvasti edustettuna bändin musiikissa. Ja mikäs siinä, tuosta musiikkigenrestä ei todellakaan ole ylitarjontaa suomalaisessa musiikkielämässä tänä päivänä ja se ansaitsee ehdottomasti tulla muistetuksi. Epäilemättä moni Kivessäkin olleista sai ensimaistiaisensa esimerkiksi sellaisesta yhtyeestä kuin Tempest, joka, vaikka julkaisi vain kaksi albumia 70-luvun alussa, on tärkeä kokoonpano ja kuuluu itsestään selvästi jokaisen itseään kunnioittavan musiikin rakastajan harrastuksen piiriin.

Porukan edellisen Kiven keikan johdosta odotukset illan suhteen olivat kohtuullisen korkealla ja ne täyttyivät täysimääräisesti ja ylittyivätkin. Maestro itse oli upeassa vedossa ja erilaiset kuusikieliset, lapsteeliä myöten, soivat herran käsittelyssä intensiivisen täyteläisesti. Sorsa ja Gustavson loihtivat koskettimistaan erinomaisen komeita kuvioita ja loistivat niin sooloissaan kuin osana kokonaissoundiakin. Myös rytmiryhmä onnistui mainiosti ja komppi oli tarkkaa ja luonnikkaasti svengaavaa. Yksi bändin parhaista puolista ja vahvuuksista oli sen kolme laulajaa. Niin Gustavson ja Sorsa kuin Vihonenkin ovat kaikki osaavia vokalisteja ja lauluvuoron kierrättäminen toi mainiota väriä ja vaihtelua musiikkiin.

Kokonaisuutena ilta oli erinomaisen onnistunut matka vuosikymmenten taakse brittiläisen rytmimusiikin parhaisiin vuosiin ja monelta yleisön edustajalta kuuli keikan jälkeen bändin juuri heittäneen parhaan keikkansa näillä kulmilla. En väitä vastaan.

Iso käsi Ilkka, Hannu, Harri, Ville ja Jukka, oli kivaa! Kiitos myös Mäkisen Jukalle ja Blueslovers ry:lle järjestämisestä, Savisaaren Simolle miksauksesta ja tietysti Heidille ja kumppaneille huollosta ja huolenpidosta.

Ensi torstaina (6.2.) Down Home Kiven kevään toisessa kokoontumisessa lavan ottaa haltuunsa toinen Kivestä ennestään tuttu yhtye. Suoraan Memphisin kansainvälisten blueskilpailujen kisalavalta Kiveen saapuu Lumberjacks! Porukan edellinen keikka Down Home Kivessä oli aivan perhanan komea ja epäilemättä herkkua on luvassa tälläkin kertaa. Be there or be square!

Blogissa vain osa illan kuvista. Kaikki kuvat TÄÄLLÄ.

Teksti ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti