maanantai 30. joulukuuta 2019

Jukka ja Jamie Mäkinen, Jykä Blues Project ja Eeva Äärelä Band Down Home Kivessä 19.12.2019


Vuosi 2019 on nyt sitten finaalissa ja sen myötä myös Down Home Kiven syyslukukausi on saatu päätökseen. Viimeiset iltamat vietettiin otsikolla "Triple Trouble Night" . Viime hetken logistisen ongelman vuoksi yksi ennakkoon luvatuista esiintyjistä joutui perumaan keikkansa ja niinpä klubin perustaja ja kantava voima Jukka Mäkinen toimi vikaeeraajana ja heitti lyhyen setin illan aloitukseksi.
Vain runsaan varttitunnin kestäneessä osuudessaan Jukka esitti muutaman juuriklassikon akustisesti hänelle niin ominaisella tyylillä ja taidolla ja viimeisessä kappaleessa lavalle nousi myös Jukan vaimo Jamie ja lauloi itsensä, tapansa mukaan, yleisön sydämiin. Hirveän mielelläni olisin Jukkaa ja Jamieta kuunnellut pitempäänkin, mutta aikataulu painoi päälle ja minkäs sille sitten teit.

Toisena lavan otti haltuunsa nuoren polven yhtye Jykä Blues Project, Jykä Lindblad kitarat, huuliharppu ja laulu, Tuomas Piirainen kitara, Sami Listenmaa rummut, Jari Eerola basso ja Taru Lindblad laulu. Vuonna 2016 alkusysäyksensä saanut yhtye on lyhyen elonsa aikana muuntautunut monesti ja moneksi ja hioutuminen lienee edelleen käynnissä.
Kiven keikalla bändi sai yleisön mukaansa ihan mukavasti monipuolisella setillään. Jotkin jutut kaipaavat kuitenkin edelleen kehittämistä. Bändin nokkamies Jykän soitto, laulu ja esiintyminen yleensäkin oli rouheaa ja itsevarmaa kuten lavalla pitääkin olla, mutta yhtyeen muita jäseniä tuntui vaivaavan lievä arkuus soittamisensa kanssa. Tuollainen ongelma on tavallinen vähän kokemusta omaavilla soittajilla ja kokoonpanoilla ja katoaa tietenkin ajan mittaan ja epäilemättä jonakin päivänä lavalla nähdään Jykä Blues Project, joka ei pyytele yleisöltä anteeksi olemassaoloaan. Toinen juttu, joka kaipaisi kohennusta, on kappaleiden lopetus. Nyt monet niistä ikäänkuin hiipuivat selkeän lopettamisen sijaan.
Mukavaa oli kuulla bändin (Jykän?) omia kappaleita, joissa vanha ja uusi musiikki löivät kättä hedelmällisessä hengessä. Bändin kannattaisikin ehkä tulevaisuudessa keskittyä vielä enemmän omaan tuotantoon ja jättää ne tuhannesti kuullut standardit pois ohjelmistostaan.
On hienoa - ja paikalliselle juurimusiikille elintärkeää - kuulla ja nähdä Down Home Kivessä esiintymässä myös nuoren polven muusikoita jo paikkansa bluesväen sydämissä lunastaneiden vanhojen kettujen lisäksi ja epäilemättä tästäkin porukasta tässä tai jossain toisessa muodossa kuullaan tulevaisuudessakin ja se on hyvä juttu se.

Illan ja koko syyskauden pisti sitten pakettiin Eeva Äärelä Band, Eeva Äärelä kitarat ja laulu, Harri Louhensuo kitara, Leevi Leppänen rummut ja Iiro Kautto basso. Yhtye oli itselleni ennestään täysin tuntematon ja niin se tuntui olevan monelle muullekin paikalla olleelle bluesin rakastajalle. Ei ole enää, ei todellakaan! Tommy Mobergia lainannutta miksaaja Simo Savisaarta lainatakseni, Jumalauta!
Leevi ja Iiro ovat tuttuja monestakin kokoonpanosta vuosien varrelta ja heidän soittonsa on ajasta, paikasta ja seurasta huolimatta ollut aina täyden kympin arvoista ja niinhän se oli tälläkin kerralla. Homma toimi sataprosenttisella tarkkuudella ja mikä tärkeintä, rytmi eli ja hengitti niin kuin se vain parhaiden muusikoiden soittamana tekee.
Mitä sitten tulee Eevaan ja Harriin kitaroidensa kanssa, niin parhaan kiteytyksen loihe lausumaan taas Simo pulpettinsa takaa, loistava ja uskomattoman loistava! Eipä tuohon ole paljon lisättävää. Kun vielä Eeva osoittautui aivan hemmetin kovaksi laulajaksi, niin ääneltään kuin tekniikaltaankin, ei enempää olisi voinut toivoa. Kun bändin setti vielä koostui lähes yksinomaan originaalista materiaalista (josta käsittääkseni vastaa Eeva?) ja olipahan sanalla sanoen tosi komeita kappaleita. Niin bluesit, funkit kuin kantrihenkisemmätkin vedot olivat täyttä asiaa. Setissä oli myös muutama suomenkielinen blues ja hienostihan nekin toimivat. En tiedä sitten, onko se tuo kieli vai mikä, mutta varsinkin Ajan kysymys vain ja Blues ei anna rauhaa -kappaleet toivat elävästi mieleen kokonaan suomenkieliseen bluesiin keskittyvän Blues Funnel -yhtyeen. Ja kyllä, kyllä suomeksikin voi tehdä uskottavaa bluesia, MOT.
Eeva Äärelä Band on pirun kova yhtye ja soitti pirun kovan setin, sata jänistä! Pian uudestaan Kiveen jookosta joo!

Kiitos ja kumarrus kaikille esiintyjille. Illasta ja koko syksystä iso kiitos myös Simo Savisaarelle miksauspöydän taakse, Jukalle ja Blueslovers ry:lle järjestämisestä ja tietysti Heidille ja koko Kiven mahtavalle porukalle huollosta ja huolenpidosta ja koko hommaa ylläpitävälle, bluesia rakastavalle, yleisölle, see ya'

Videot:
Blogissa vain osa illan kuvista. Kaikki kuvat TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ.


Jukka ja Jamie MäkinenJykä Blues ProjectEeva Äärelä Band

Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

2 kommenttia:

  1. Hieno tarina esiintyjistä. Lisäisin tuohon kirjoittajalle että ennakko tutustuminen soittajiin olisi hyvä idea. Esim.: Äärelän kakkoskitaristi Harri Louhensuo olisi suuremman tarinan arvoinen...

    VastaaPoista