tiistai 3. joulukuuta 2019

Trickbag Down Home Kivessä 28.11.2019


Kun on neljä kertaa nähnyt yhtyeen livenä ja tietää jo etukäteen tasan tarkkaan mitä tuleman pitää, niin väkisinkin mielen sopukoista vilahtaa esiin ajatus, että jospa tällä kertaa jättäisikin väliin. Ihminen miettii, että tämä on nyt nähty ja voisi sitä keksiä jotain muutakin tekemistä, vaikka jotain aivan ennenkokematonta ja uutta.
Tällaisiin pohdintoihin antoi aiheen Ruotsi-Suomi-Iso-Britannia akselilta koottu kokoonpano Trickbag, joka viime torstaina nousi Kulttuuriravintola Kiven lavalle laskujeni mukaan viidennen kerran. No, ensimmäisen setin ensimmäisen kappaleen puolessa välin muistin, taas kerran, että Trickbagin keikalle kannattaa aina mahdollisuuden avautuessa tällätä itsensä. Mitään uutta, jos uusia kappaleita ei laske, tai ennenkuulematonta ei kenties ole luvassa, mutta kun se vanha ja tuttukin on niin perhanan komeata ja nautittavaa, että ei siinä kerkeä leikkimään uudistumista vaativaa musiikkipoliisia.
Trickbag musisoi tällä kertaa kokoonpanolla Tommy Moberg laulu ja levottomat jalat, Tomi Leino kitarat, Fredrik von Werder koskettimet, Steve West Weston huuliharput ja laulu, Lars Näsman bassot ja Johan Svensson rummut.

Loppuunmyyty sali ja Trickbag on sellainen resepti, ettei tunnelmaa tarvitse keinotekoisesti nostattaa ja niinpä tälläkin kerralla Down Home Kiven ilmasto ylitti varoitusrajan ja oli heti alusta alkaen punaisella ja lämpöä riitti niin lavalla kuin katsomossakin. Moni blueskirkon seurakuntalaisista innostui tanssahtelemaankin ja me muut olimme mukana meiningissä omalla hillitymmällä tavallamme. Mikä sivumennen sanoen on aivan yhtä hienoa ja hyväksyttävää kuin vauhdikkaampikin musiikkiin eläytyminen. Down Home Kivi ei tarvitse tanssipoliiseja!

Illan musiikki ei, kuten sanottua, pitänyt sisällään yllätyksiä. Reippaita ja puolisellaisia juurevia rytmirutistuksia oli tarjolla kahmalokaupalla ja hyvä niin. Vauhdikkaan viihdyttävissä sävelissä Trickbag on parhaimmillaan ja kun tämä poppoo on parhaimmillaan, ei musiikin rakastaja enempää voi pyytää. Kokonaisuutena bändi toimii kuin parhain mahdollinen kellokoneisto ja ne soolot, mitä Tomilta, Steveltä ja Fredrikiltä torstaina kuultiin olivat puhdasta volframikarbidia. Esimerkiksi, mitenkään ketään painamatta tai keneltäkään mitään pois ottamatta, Tomi Leino on aivan eri luokkaa blueskitaristina kuin muutamat erään amerikkalaisen kitaralehdykän lukijoiden äänestyksessä pärjänneet kollegansa. Parempaa saa hakea Suomesta, mutta turhaa on se vaiva. Ja jos joku haluaa minut tämän mielipiteen vuoksi kaksintaisteluun haastaa, niin nähdään aseman kellon alla puolilta öin.

Tommy on perkuleen hyvä laulaja ja armoitettu shouvaaja, Tomi kitaristien aatelia, Steve vahva harpisti ja erinomainen laulaja hänkin, Fredrik hemmetinmoinen pianisti ja mitä tulee rytmiryhmään, niin se on tässä porukassa hoitanut aina hommansa sellaisella tiukkuudella ja groovella ettei ankarimmallakaan kultakorvalla ole jäänyt mitään valitettavaa. Sekä pysty- että sähköbasso soivat Larsin hyppysissä taivaan mannaa ja nyt ensimmäistä kertaa Trickbagissa näkemäni Johan hoiti hänkin oman tonttinsa ilman moitteen sanaa.

Trickbag on huippubändi, jonka keikat ovat aina olleet Kokemuksia ja niin pääsi käymään myös nyt, sata ja yksi jänistä!Tack så mycket Tommy, Tomi, Steve, Fredrik, Lars och Johan. Hyvä elävä musiikki vaatii hyvän yhtyeen lisäksi asiansa osaavan miksaajan ja Down Home Kivellä on ollut onni saada nauttia Simo Savisaaren ammattitaidosta ja jälleen kerran hän pisti äänet ruotuun esimerkillisesti, kiitos siitä Simo. Kiitokset myös Mäkisen Jukalle ja Bluesloversseille järjestämisestä ja tietysti Heidille, Teemulle, Lasselle ja muillekin Kiven ihanille ihmisille huollosta ja huolenpidosta, olette tärkeitä, kiitos.

Huomenna on sitten se torstai, jolloin Down Home Kivessä tehdään taas historiaa. Jo kahdennentoista kerran on aika luovuttaa Jemma-palkinto ansioituneelle juurimusiikin asian edistäjälle. Ja vuoden 2019 Jemman saa...? Musiikkiakaan ei tietenkään pidä juhlista puuttuman. Toukokuussa 2018 Kiven valloittanut Faarao Pirttikangas & Nubialaiset is back! Alla muutama suora yleisökommentti porukan edelliseltä Kiven keikalta...

"...mikä sekoitus kaikkea maanisesta jurnutuksesta klezmeriin"

"... mut musta oli yks parhaista bändeistä, mitä olen Kivessä nähnyt ja kuullut"

"...kevätkauden ehdottomasti paras bändi...vakiokävijät sanoivat, että lisää tällaista"

" Harvoin olen kuullut mitään bändiä, jossa vaikutteet ovat niin laaja-alaisia ja yhdistyvät niin hienosti todella toimivaksi synteesiksi"

"... oli aivan järjettömän kova bändi bändi"

... että olisikohan torstaina syytä suunnistaa Kiveen...

Blogissa vain osa illan kuvista. Kaikki kuvat TÄÄLLÄ.Teksti ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti