keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Ismo Haavisto & Andres Roots Down Home Kivessä 24.3.2022

Kun Jemma-palkinnonkin pokannut mestarismies Ismo Haavisto ja Viron bluesässä Andres Roots aloittivat yhteistyönsä joitain vuosia sitten, se liitto siunattiin niin taivaassa kuin maankin päällä. Parivaljakon komeata musisointia voi tällä hetkellä kuulla useammaltakin tallenteelta ja kaikkien bluesin rakastajien tyydytykseksi kaverukset ovat pakollisen tauon jälkeen taas aktivoituneet myös esiintymään keikoilla yhdessä.

Pirkanmaalaisella juurimusiikkikansalla oli viime torstaina mainio tilaisuus päästä nauttimaan duon vertaansa vailla olevasta musiikista elävänä, kun miehet esiintyivät kevään toisella Down Home Kivi -klubilla Kulttuuriravintola Kivessä. Salissa oli kuitenkin valitettavan paljon tilaa musiikin alkaessa ja ne, jotka syystä tai toisesta eivät paikalle saapuneet, voivat nyt potkia itseään takalistolle ainakin kolme kertaa Keskustorin ympäri. Menetitte meinaan aivan huiman elävän musiikin kokemuksen, josta ei puuttunut sen enempää virtuositeettia kuin syvääkin syvempää tunteen paloa.


Illan aloitti Andres soittaen vajaan puolituntisen setin omia sävellyksiään. Kappaleet olivat jotain aivan muuta kuin perusbluesia, mutta niiden dynaamisuus ja kekseliäs leikkisyys saivat paikalla olleet bluespuristitkin intoutumaan musiikista, laajemman musiikkimaun omaavista puhumattakaan. Monilla nykykitaristeilla, myös bluessellaisilla, on tapana koristella soittoaan mitä ihmeellisimmillä lisävarusteilla ja elektronisilla soundeilla, eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole, mutta (turhankin) lyhyessä setissään Andres näytti, että mies, tai nainen, ja kitara riittävät mainiosti, kunhan asialla on soittimensa suvereenisti taitava muusikko. Ja sitä Andres sekä tämän keikan että aiemminkien kokemieni keikkojensa perusteella totta totisesti on!


Sitten lavalle astui duon toinen osapuoli ja musiikki vaihtui perinteisemmäksi bluesiksi. Ismo soitti kitaraa ja huuliharppua ja lauloi. Kun keikalla soitetaan sitä kaikkein ensimmäiseksi mieleen tulevaa ja tutuinta bluesia, on joskus lopputuloksena valitettava pitkästyminen ja mieleen tulee ajatus, että taasko tätä samaa, keksisivät jotain omaa. Bluesin suuret klassikot ovat myös niin vahvoja juttuja, että monet niitä julkisesti esittävät tekisivät paremman ratkaisun kun soittelisivat niitä korkeintaan rippikoulun nuotiopiirissä. Miesten laulut on tehty miesten laulettaviksi ja esimerkiksi Muddy Watersin ikivihreitä esittävät monet sellaisetkin, joiden eväät eivät yksinkertaisesti riitä tällaisiin kappaleisiin.

Ismo Haavisto ei, toistan ei, kuulu edellä mainittuun porukkaan. Hänen taitonsa ja tyylitajunsa yltävät parhaaseen a-luokkaan ja kun hän soittaa ja laulaa klassista bluesia, joko omia tuotoksiaan tai bluesin jättiläisten aikaansaannoksia, ilma suorastaan väreilee tunnelmaa ja uskottavuutta. Mestari mikä mestari!


Illan toisen puoliskon aloitti Ismo omalla puolituntisellaan ja maittavan bluesin lisäksi kuultiin muun muassa miehen erittäin tyylikästä kantri- eli tuttavallisemmin maalaismusiikkia. Niin tässä setissä kuin koko keikankin ajan ihastutti erityisesti Ismon vahva laulu. Miehen äänihuulet tuottavat niin komeata jälkeä, että kukaan bluesia, tai musiikkia yleisemminkin, rakastava ei voi kuin ihmetellä tai nauttia täysin palkein. Ja tämä siis kertakaikkisen hienon kitaroinnin ja huuliharpun soiton lisäksi.

Down Home Kivi saateltiin sitten onnelliseen loppuun taas kahden muusikon voimin. Yleisöä hemmoteltiin niin kummankin esiintyjän kuin sinisävelten suurten mestarienkin sävelillä. Oivallista musiikkia oivallisesti esitettynä, mikäs sen parempaa.

Down Home kivi on eittämättä sekä paikallisesti että valtakunnallisestikin bluesin ja muunkin juurimusiikin keidas ja tämä upea ilta todisti sen jälleen kerran vastaansanomattomasti, Lieju Vetinen voi olla tyytyväinen. Sata jänistä!!
Kiitos ja syvä kumarrus Andres ja Ismo. Kiitoksen ansaitsevat myös Jukka Mäkinen ja Blueslovers järjestämisestä, Jussa oivallisesta miksauksesta sekä Heidi, Teemu ja kaikki muutkin Kiven upeat työläiset sydämellisestä huollosta ja huolenpidosta.

Seuraava Down Home Kivi on 21.4. ja lavalle nousee Constantine & The Call Operators. Bändin nimi ei välttämättä kaikille ole tuttu, mutta soittajat kertonevatkin sitten kaiken tarpeellisen, Konstantin Kovalev, Harri Taittonen, Jaska Prepula ja Tyko Haapala. Kannattaisikohan vaivautua paikalle?!!


Videot:


Andres Roots - Spanish Run / Blues onGreen


Andres Roots - Meow Meow


Ismo Haavisto - Do You Know That Man


Ismo Haavisto - Wall of Grey


Ismo Haavisto & Andres Roots - Honey Bee


Ismo Haavisto & Andres Roots - Muddy Waters


Ismo Haavisto & Andres Roots - One Way Out 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti