torstai 28. maaliskuuta 2019

Fried Okra Down Home Kivessä 21.3.2019


Tanska lienee maailman tasaisin maa. Sen korkein kohta on Møllehøj, 170,86 metriä merenpinnasta. Hieman lisää korkeuseroa tuo Lammefjord, joka on seitsemän metriä merenpinnan alapuolella.

Okra on tropiikista kotoisin oleva vihreä kotahedelmä, jota käytetään ruoanlaitossa niin Aasiassa, Afrikassa kuin Amerikan Yhdysvaltojen eteläosissakin, varsinkin kreoli- ja cajunkeittiöissä. Okraa voidaan käyttää joko tuoreena tai kuivattuna.
Sanana okra tarkoittaa myös oranssinkeltaista tai punertavanruskeaa maaväriä, jota on käytetty väripigmenttinä jo esihistoriallisella ajalla.

Hill Country Blues on Mississippin pohjoisosien kukkulaseudulta kotoisin oleva maalaisbluesin muoto. Sen määrääviä piirteitä ovat vahva rytmi, vankat kitarariffit ja voimakas panostus grooveen ja näistä tekijöistä muodostuva hypnoottinen boogie. Hill Country Bluesin suuria nimiä ovat muiden muassa Mississippi Fred McDowell, R.L. Burnside ja Junior Kimbrough.


Fried Okra, Morten Lunn kitarat, diddley bow ja laulu, Thomas Crawfurd rummut ja taustalaulu ja Anders Wallin basso ja taustalaulu, on tanskalainen Hill Country Bluesia - bändi itse nimittää musiikkiaan myös vaihtoehtobluesiksi - soittava yhtye, joka viime torstaina nousi toisen kerran Down Home Kiven lavalle. Syksyllä 2013 bändi oli vielä nimeltään Fried Okra Band ja silloin siinä soitti Thomas Foldberg kitaroita ja huuliharppua, eikä Anders ollut vielä mukana kuvioissa.

Fried Okra osoittautui viiden ja puolen vuoden tauon jälkeen edelleen erittäin rankaksi ja viihdyttäväksi porukaksi. Raaka ja rujo mäkiblues soi komeasti, Thomasin ja Andersin luoma iskevän huumaava rytmi kuorrutettiin Mortenin voimakkaalla, ja silti sävykkäällä, kitaroinnilla ja miehisen komealla vokalisoinnilla. Laulujen sanoitukset olivat bluesin parhaiden perinteiden mukaan tarinoita ja musiikkiin varsin hyvin istuen usein sieltä elämän varjoisammalta puolelta. Myös kolmikon stemmalaulu soi hienosti. Paria lainaa lukuun ottamatta Fried Okran materiaali oli omaa ja tämäkin seikka täytyy merkitä keikan positiivisiin asioihin. Viihdyin, enkä varmasti ollut ainoa, erittäin, siis E.R.I.T.T.Ä.I.N, hyvin trion vantteran bluesin parissa, mutta jos nyt jotain olisi saanut toivoa, niin mielelläni olisin kuullut pari kappaletta enemmänkin Mortenin diddley bowta. Nyt hän soitti sitä vain yhdessä laulussa ja niinpä, valokuvaaja kun ensisijaisesti olen, ei videota tämän hassun ja mainion soittimen soitosta tullut tallennettua. Yhtään en olisi laittanut myöskään vastaan, jos Thomas olisi tarttunut hetkeksi mandoliiniin, kuten bändin edellisellä Tampereen keikalla.

Tätä on juurimusiikki juurevimmillaan ja parhaimmillaan, sata ja yksi jänistä!


Videot:


Ensi torstaina, 4.4., Down Home Kivessä tarjoillaan ylitsevuotava kattaus energistä bluesia positiivisella otteella kun vieraiksi saapuvat huippukitaristi Konstantin Kovalev ja yhtyeensä The Firebugs, jossa musisoivat Mitja Tuurala basso, Tyko "Down Home King III" Haapala rummut ja Harri Taittonen piano. Paljon tämän paremmaksi ei rytmimusiikkiyhtyettä saada tekemälläkään, joten luvassa on takuuvarmasti huippuilta hienon musiikin parissa. Be there or be square!

Blogissa vain osa illan kuvista. Kaikki kuvat TÄÄLLÄ.Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti