keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Eeva Äärelä Band Down Home Kivessä 19.1.2023

 

Joulukuussa 2019 Eeva Äärelä Band suoritti ensivisiittinsä Down Home Kiven maankuululla lavalla ja näytti jo silloin, että Suomesta löytyy muitakin juurimusiikkia säveltäviä ja sitä kitaran ja vokalisoinnin kautta tulkitsevia naisia kuin se aina ja joka paikassa esillä oleva yksi ja sama. Hyvä niin. Tasan kolmen vuoden ja kuukauden jälkeen Äärelän johtama kvartetti nousi jälleen Kulttuuriravintola Kiven yleisön eteen. Hyvä niin. Rytmiryhmä oli uusiutunut ja tällä kertaa basson varressa oli Jari Heino ja rummuissa Mikael Seire. Kitaraosasto oli entisellään eli Eeva Äärelä kitara, lap steel ja laulu ja Harri Louhensuo kitara.

Yhtyeen ohjelmisto koostui pääasiassa Eevan säveltämästä ja sanoittamasta materiaalista ja muutamista pieteetillä valituista lainakappaleista. Erityisen ilahduttavaa on se, että Eeva tekee tekstinsä nykyään suomeksi, vaikkei se, tietenkään, joitain puristeja miellytäkkään. Kysymys kuuluukin, saako blues uudistua? Jos pidetään oikein tiukasti kiinni perinteistä, niin eipä tänä päivänä elävää bluesia missään kuulisikaan. Niinkö sitten olisi hyvä, mitä häh?

Suomeksi esitettyä juurimusiikkia kuulee vieläkin hyvin vähän verrattuna siihen englanninkieliseen. Niinpä vertailua tulee väkisinkin tehtyä ja monesta Eevan tekstistä tuli selkeästi mieleen tamperelainen kokoonpano Blues Funnel ja heidän hienot suomalaiset bluesinsa. Esimerkiksi upea "Ajan kysymys vain" toimisi täydellisesti myös mainitun pirkanmaalaisen yhtyeen ohjelmistossa.

Kuten jo mainitsin, yhtyeen rytmiryhmä on uudistunut, eikä tästä nykyisestäkään ole mitään poikkipuolista sanomista, päinvastoin. Sekä Jari että Mikael hoitivat tonttinsa kiitettävällä tarkkuudella ja groovilla ja loivat näin erinomaisen pohjan Eevan ja Harrin sooloille ja Eevan laululle. Pitkän linjan kitaristina tunnettu Harri ihastutti yleisöä kerta toisensa jälkeen mainiolla soitannallaan ja mitä taas tulee Eevaan, niin täytyypä sanoa, että eteenpäin on menty isoilla askelilla.Vaikka jo kolme vuotta sitten diggailin hänen soittoaan ja lauluaan, niin varsinkin laulun osalta kehitys on ollut korvinkuultavaa. Sekä nuotit että fraseeraukset olivat kohdallaan. Myöskin kaikki kuusi kieltä soivat sekä säestyksessä että sooloissa nautittavalla intensiteetillä.

Eeva Äärelä Band ei ole puhdas blues-yhtye, mutta sen kaikissa kappaleissa on vahva juurimehun aromi ja ehkä paras luonnehdinta olisikin sinisävytteinen americana. Hyvä niin.

Kaiken kaikkiaan Eeva Äärelä Bandin toinen vierailu kaupungin, tai ehkäpä koko maan, parhaassa blues-klubissa oli erinomaisen nautittava kokonaisuus ja toivoa sopii, että tulevaisuudessakin pääsisimme nauttimaan yhtyeen elävästä musiikista. Levykin on kuulemma tulossa ja hyvä niin.


Kiitos ja kumarrus Eeva, Harri, Jari ja Mikael. Kiitokset myös miksaajalle onnistuneesta illasta, Mäkisen Jukalle ja BluesLovers ry:n toimijoille järjestämisestä ja tietenkin Heidille, Teemulle ja muille Kiven ihanille ihmisille huollosta ja huolenpidosta.


Videot:


Ajan kysymys vain


Reissunaisen blues


Se naista syö


Rock Me Right


Blogissa vain osa kuvista, kaikki kuvat TÄÄLLÄ.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti