torstai 26. lokakuuta 2017

Jerron "Blind Boy" Paxton Down Home Kivessä 19.10.2017

Down Home Kiven nyt jo yli kymmenen vuotta kestänyt juurevan musiikin ystävien hellittely on pitänyt sisällään, ihan paria poikkeusta lukuun ottamatta, pelkästään hyviä tai vieläkin parempia keikkoja. Sieltä komeimmasta päästä mieleen tulevat vaikkapa sellaiset mestarit kuin Bob Brozman, Carlos del Junco, Sven Zetterberg, Lazy Lester, Tad Robinson, Johnny Sansone, John Fohl, Joe Filisko, Eric Noden, Nathan James, Pepe Ahlqvist, Jo' Buddy, Tomi Leino, Ismo Haavisto ja niin edelleen ja niin edelleen. Lista on virstan pituinen ja valitettavasti en kaikkia voi tässä luetella. Näissä musiikin korkeammissa messuissa paikalla olleet tietävät kyllä.

By the way, 16.11. Kiven lavalle nousee jälleen edellä mainittu huuliharpun Jimi Hendrix Carlos del Junco ja kun illan ohjelmaan kuuluu lisäksi vielä aivan uuden aluevaltauksen BluesLovers ry:n historiassa julkistaminen, niin kannattaa tulla paikalle ja varata lippu hyvissä ajoin. Tätä ette todellakaan halua missata, believe me!

Edellä kirjoitetun valossa tuntuu melkoisen rohkealta siis väittää, että viime viikon Down Home Kiven esiintyjä oli ehkäpä parasta, mitä tämä vireä juuriklubi on elämänsä varrella ystävilleen tarjoillut. Vaikeaahan, ellei sitten täysin mahdotonta, erilaisia vuosien varrella kertyneitä musiikillisia elämyksiä on järjestykseen asettaa, mutta olkoon niin tai näin, niin ainakin sen voi sanoa, että yhdysvaltalainen kaksikymmentäkahdeksanvuotias Jerron "Blind Boy" Paxton räjäytti pankin esiintymisellään loppuunmyydyssä Kulttuuriravintola Kivessä.

Pianoa, kitaraa, viulua, banjoa, huuliharppua ja rytmiluita laulamisen ohella soittanut Jerron on kertakaikkisen hämmästyttävä tapaus jo pelkästään siksi, että hän noin nuorena on noin korkealla tasolla afroamerikkalaisen juurimusiikin tuntemuksessa. Kun tähän lisätään erinomainen tekniikka soittamisessa ja laulamisessa ja armoitettu yleisön viihdyttämisen taito, ei enempää voisi toivoa. Kolme tuntia [sic] kestänyt, kahteen settiin jaettu keikka esitteli amerikkalaisen juurimusiikin juuria ja alkubluesia monesta näkökulmasta ja vältteli onnistuneesti niitä kaikkien tuntemia ja kuluneimpia iskusävelmiä. Jerron vaihteli soittimesta toiseen sujuvasti ja kertoili laulujen väleissä mielenkiintoisia tarinoita niin omasta kuin bluesinkin historiasta hersyvällä huumorilla juttujaan höystäen. Myös vuoropuhelu yleisön kanssa oli vilkkaampaa kuin millään ennen kokemallani Kiven keikalla. Jerron sai jollain ihmekonstilla ihmiset vapautumaan aivan ennen näkemättömällä tavalla ja kuultiinpa sellainenkin ihme, että Kiven yleisö ryhtyi enkelikuoroksi aivan omasta aloitteestaan. Ja se on jo melko huomattava meriitti bluesartistille. Ikinä en ole myöskään kuullut Kivessä naurettavan niin paljon kuin viime torstaina. Todellinen hyvän mielen keikka.

Musiikillisesti liikuttiin vanhan, siis sen vanhimman, bluesin ja angloamerikkalaisen kansanmusiikin maisemissa ja kun Jerron veteli viululla kiperää irlantilaista folkkia, oli suorastaan mieltä ylentävää huomata, kuinka hartaasti bluesinrakastajat uppoutuivat myös heille varmasti hieman oudompaan musiikkiin. Mestari mikä mestari. Aika usein sanoilla pystyy kuvaamaan kohtalaisen hyvin musiikkitapahtumia, mutta tässä tapauksessa Kivessä vallinneen tunnelman ja musiikin voiman välittäminen on kertakaikkiaan mahdoton tehtävä. Jos et ollut paikalla, saat tästä jutusta ja noista alla olevien linkkien takaa avautuvista videoista jonkin asteista osviittaa illan tapahtumista, mutta vain paikalla olleet tietävät, kuinka sataprosenttisen täydellinen, ja sanoisinpa jopa jumalainen, Jerron "Blind Boy" Paxtonin keikka Down Home Kivessä oli. Jos joskus, niin nyt todellakin kannattaa laittaa nimi muistiin ja seuraavan tilaisuuden koittaessa varata heti lippu miehen keikalle. Jos keikan jälkeen pystytte vakavalla naamalla sanomaan pettyneenne keikkaan, lupaan maksaa lippurahanne teille takaisin. Kaksisataa jänistä ja papukaijamerkki!


 Videot:
Thank you very very much Jerron, it was awesome! Hope to see you again at Down Home Kivi and better sooner than later, take care. Thank you also Alan Rooke, it was nice to meet you. Kiitoksen ansaitsevat myös Robban Hagnäs Jerronin Suomeen tuomisesta, Mäkisen Jukka ja BluesLovers järjestämisestä, Savisaaren Simo ensiluokkaisesta miksauksesta ja tietysti Heidi, Lauri ja kaikki muut Kiven ihanat ihmiset huollosta ja huolenpidosta.
 Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti