keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Kokko Quartet Eclipse Jazz Clubilla 3.10.2017

Eclipse Music -levy-yhtiön vetäjän, Tapio Ylisen Eclipse Jazz Clubin toinen kokoontuminen Kulttuuriravintola Kivessä vietettiin modernin skandinaavisen jazzin tunnelmissa, kun helsinkiläinen Kokko Quartet, Kaisa Siirala saksofoni ja bansuri-huilu, Johanna Pitkänen piano ja koskettimet, Timo Tuppurainen kontra- ja sähköbasso ja Risto Takala rummut, nousi ensimmäistä kertaa bändin historiassa Kiven paljon nähneelle lavalle. Kaksi pitkäsoittoa julkaisseen Kokko Quartetin Kiven keikka oli ensimmäinen tutustumiseni tähän nelikkoon, joten minkäänlaisia odotuksia minulla ei keikan suhteen ollut.

En itse asiassa tiedä, millaista skandinaavinen jazz on, mutta mikäli Kokko Quartet on sen tyypillinen edustaja, kuten he itse itseään luonnehtivat, niin varsin hyvin uppoaa allekirjoittaneeseen tuokin jazzin alagenre. Kevyesti svengaava meininki, kuulaita musiikillisia maisemia tarjoileva soundi ja notkeasti teeman ympärillä liehakoivat soolot sekä puhaltimilla että koskettimilla loivat erinomaisen viihdyttävän jazztuokion tiistaiseen iltahetkeen. Vaikka Kokko Quartetin kappaleet olivatkin kaikki kokoonpanon eri jäsenten säveltämiä, niin umamia annoksiin tarjosivat vaikutteet niin maailmanmusiikista kuin monilta jazzin mestareiltakin. Itselleni tuli muutaman kerran elävästi mieleen esimerkiksi Weather Report, eikä ihmekään, sillä Siirala mainitsi Shonk-kappaleen alussa kyseessä olevan kappaleen muotoutuneen Wayne Shorterin ja Thelonious Monkin musiikin vaikutuksen alaisena. Siirala ja Pitkänen soittivat setin kaikki varsinaiset soolo-osuudet, vaikka sekä Tuppurainen että Takala sooloilivat lyhyesti pariin otteeseen. Itseäni miellytti erityisesti Pitkäsen keskittyminen enimmäkseen pianoon ja Siiralan muutama irtiotto freen suuntaan. Jazzmusiikille tyypillisesti Tuppurainen ja Takala eivät suinkaan olleet mitään koneella korvattavissa olevia rytmin tuottajia, vaan täysivaltaisia yhtyeen jäseniä ja pelkästään heidänkin rikasta ja monivivahteista soittoaan kuuntelemalla olisi ilta sujunut mukavissa merkeissä. Varsin mielenkiintoinen uusi, siis minulle, tuttavuus, joka oli ilo lisätä suosikkiyhtyeiden kasvavaan joukkoon, hieno keikka.


Kiitos ja kumarrus Kaisa, Johanna, Timo ja Risto. Iso käsi myös Tapiolle järjestämisestä, Heidille, Laurille ja muille Kiven työläisille ja erinomaiselle miksaajalle (Simo?).

Videot:Teksti, videot ja kuvat ©Jyrki Kallio. Luvaton käyttö kielletty. Words, videos and photographs ©Jyrki Kallio. Unauthorized use forbidden. Contact jyrkikallio57 (a) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti